NEUSPOLIEPEN OPERATIEF VERWIJDEREN
Als neuspoliepen je neus helemaal verstoppen of als de afvoer uit de neusbijholten geblokkeerd wordt en infecties veroorzaakt, kan een arts je aanraden om de neuspoliepen operatief te verwijderen.
Er zijn twee soorten operaties mogelijk om neuspoliepen te verwijderen:
- Poliepextractie: de KNO-arts verwijdert het deel van de poliep dat zichtbaar is in de neus. De behandeling gebeurt poliklinisch. Je krijgt een plaatselijke verdoving.
- Neusbijholte-operatie: hierbij opent de KNO-arts het zeefbeencomplex, waarna alle poliepen verwijderd kunnen worden, zowel uit de neus als uit de neusbijholten. Meestal gebeurt deze operatie onder narcose.
DE OPERATIE ZELF
De operatie vindt via de neusgaten plaats. Na de operatie heb je dus geen uitwendige littekens. De KNO-arts gebruikt tijdens de operatie een endoscoop. Daarmee kan nauwkeurig in de neus gekeken worden. De KNO-arts brengt de endoscoop via de neusopening naar binnen: de neusbijholten worden zichtbaar gemaakt en de poliepen verwijderd. De kleine wondjes in de neusbijholte die bij de ingreep ontstaan, genezen vanzelf.
NA DE OPERATIE
Na de operatie krijg je meestal een tampon in beide neusgangen. Deze dient om nabloeden te voorkomen en wordt de dag na de operatie verwijderd. In de eerste week na de operatie mag je niet zwaar tillen en bukken, je neus niet snuiten en moet je zoveel mogelijk voorkomen dat je moet niezen. Je mag wel je neus ophalen. Het is ook beter dat je de eerste twee weken na de operatie niet gaat sporten.
WEER THUIS
Dagopname is gebruikelijk bij deze operatie, soms moet je twee dagen in het ziekenhuis blijven. Na één of twee weken volgt de eerste poliklinische controle waarbij neus en zeefbeen schoongemaakt worden. Vaak schrijft de KNO-arts voor om twee à drie weken te spoelen met een zoutoplossing. Dat bevordert het genezingsproces.
Een week na de operatie begin je vaak met een neusspray. Die moet de aangroei van nieuwe poliepen voorkomen. Houd er rekening mee dat het een tot anderhalve maand duurt voordat de slijmvliezen van je neus- en neusbijholten helemaal zijn genezen.
RESULTATEN
Uit onderzoek blijkt dat na het operatief verwijderen van de neuspoliepen in 40 procent van de gevallen de poliepen na enkele jaren in meer of mindere mate terugkomen.
COMPLICATIES
Hoewel elk operatief ingrijpen kans geeft op complicaties, is de kans daarop bij het operatief verwijderen van neuspoliepen heel klein (minder dan één procent). Wat kan er gebeuren? In uitzonderingsgevallen kan na de operatie een bloeduitstorting van het onder- of bovenooglid zichtbaar zijn en in heel zeldzame gevallen kan oogspierbeschadiging optreden als gevolg van de operatie. De nabloeding die kan optreden na het operatief verwijderen van neuspoliepen is doorgaans goed te stelpen met behulp van neustampons.
LEES MEER OVER THERAPIE
PATIËNTENVERHALEN
Datum van goedkeuring: Oktober 2021 | MAT-NL-2201141