WAT IS CRS+NP?
Chronische rhinosinusitis (CRS) is een chronische neusbijholteontsteking. Je hebt dan continu een verstopte neus, verminderde of helemaal geen reuk en snot dat uit je neus of in je keel loopt. Andere klachten zijn hoofdpijn en/of aangezichtspijn en last van vermoeidheid. Neuspoliepen (NP) zijn goedaardige, bolvormige zwellingen en uitstulpingen van het neusslijmvlies.
WAT IS EEN NEUSBIJHOLTEONTSTEKING?
Je neusbijholten zijn holle ruimten in je hoofd boven en naast je neus. Ze staan in directe verbinding met de neusholte. Een neusbijholteontsteking begint vaak met een gewone verkoudheid. Het slijmvlies in de neus raakt opgezet, waardoor je neus verstopt raakt. Door de zwelling kan zich slijm in de holten ophopen. Het gevolg is hoofdpijn boven en onder de ogen. Een neusbijholteontsteking noem je ook wel rhinosinusitis.
WAT IS CHRONISCHE RHINOSINITUS (CRS)?
Duren de klachten langer dan zes weken, ondanks behandeling? Dan spreek je over chronische rhinosinusitis (CRS), oftewel chronische neusbijholteontsteking. Je hebt dan continu een verstopte neus, verminderde of helemaal geen reuk, snot dat uit je neus of in je keel loopt, hoofdpijn en/of aangezichtspijn en last van vermoeidheid.
De ernst van de klachten wisselt, maar de aandoening is er altijd. Er is dus altijd behandeling nodig. De ontsteking kan ontstaan door een infectie met een virus of een bacterie, maar ook door allergie of door een overactief immuunsysteem van je lichaam. De aandoening kan zich met of zonder neuspoliepen voordoen.
WAT ZIJN NEUSPOLIEPEN (NP)?
Neuspoliepen zijn goedaardige, bolvormige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan meestal in de zeefbeenholten (één van de vier neusbijholten). De zeefbeenholten zitten tussen je neus en je ogen. De poliepen zakken als een uitstulping, een slijmvlieszakje vanuit de zeefbeenholten in de neus. Neuspoliepen kunnen een goede afvoer uit de holten moeilijker maken. Daarnaast maakt een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies (CRS) de kans op het krijgen van neuspoliepen (NP) groter.
HOE ONTSTAAN NEUSPOLIEPEN (NP)?
Hoe neuspoliepen ontstaan, weten we niet precies. De kans op neuspoliepen wordt wel groter door:
· neusslijmvlies dat overactief reageert
· allergische aanleg
· chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies.
Neuspoliepen komen vooral tussen 30 en 40 jaar voor, maar kunnen eigenlijk op elke leeftijd ontstaan. Bij kinderen zie je ze zelden of nooit. Verder valt het op dat ze bijna altijd aan beide kanten ontstaan. Eenzijdige neuspoliepen kunnen een uiting zijn van een kaakholte-ontsteking, bijvoorbeeld als je problemen hebt met je bovengebit.
NEUSKLACHTEN EN ALLERGIE
Neusklachten door allergie noem je allergische rhinitis. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zogenaamde allergenen. Deze hoeven op zich helemaal niet schadelijk te zijn. Denk aan stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren of bestanddelen van voedsel.
Het immuunsysteem probeert deze allergenen onschadelijk te maken met soms een heel heftige allergische reactie. Klachten als een loopneus, tranende ogen, jeuk en benauwdheid zijn dus niet afkomstig van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen.
Allergische rhinitis en CRS komen regelmatig naast elkaar voor. Het slijmvlies is daarbij permanent ontstoken. Denkt de KNO-arts dat je CRS hebt, dan wordt ook allergieonderzoek gedaan.
NEUSKLACHTEN EN ASTMA
Mensen met astma hebben sneller last van neuspoliepen, en dan met name als hun lichaam ongewoon reageert op aspirine. Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen die veel voorkomt. Bij astma kun je last hebben van benauwdheid, hoesten, kortademigheid en een piepende ademhaling. Een astma-aanval kan ontstaan door prikkelende stoffen of stoffen waarvoor je allergisch bent. Maar ook bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan astma optreden De ernst van de klachten varieert: van licht tot levensbedreigend.
Astma en CRS komen regelmatig naast elkaar voor. Bij CRS is het slijmvlies van de neus en neusbijholten ontstoken. Aangezien neus en neusbijholten verbonden zijn met de longen, kan het slijmvlies van de lagere luchtwegen ook ontstoken raken. Daardoor kunnen de astmatische klachten toenemen.
NEUSKLACHTEN EN TAAISLIJMZIEKTE
Ontstaan neuspoliepen voor de puberteit, dan kan er sprake zijn van taaislijmziekte (cystische fibrose). Dat is een erfelijke ziekte waarbij de slijmproducerende klieren van onder andere de luchtwegen een rol spelen. Neus, neusbijholten en longen zijn bij taaislijmziekte chronisch ontstoken.
LEES MEER OVER CRS+NP
PATIËNTENVERHALEN
Datum van goedkeuring: Oktober 2021 | MAT-NL-2101539