Wat is niet-allergische rhinosinusitis?
Niet-allergische rhinosinusitis is een neusaandoening waarbij je klachten hebt die lijken op allergische rhinosinusitis en hooikoorts. Bekende risicofactoren zijn irriterende stoffen, voeding en drank, en hormonale veranderingen. Chronisch niezen en een chronisch verstopte neus zijn enkele symptomen van niet-allergische rhinosinusitis. Medicijnen kunnen de klachten verlichten en je kunt zelf ook het een en ander doen om klachten te voorkomen: zoveel mogelijk prikkels vermijden.
Wat gebeurt er bij niet-allergische rhinosinusitis?
Ben je overgevoelig voor bepaalde prikkels, dan kan je lichaam op verschillende manieren reageren. Sommige mensen krijgen klachten die typerend zijn voor astma zoals benauwdheid (kortademigheid), piepend ademhalen en hoesten. Anderen krijgen tranende ogen, een verstopte neus of een loopneus en/of moeten vaak niezen. Vaak reageert ook de huid in de vorm van eczeem. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door allergische prikkels en niet-allergische prikkels.
Niet-allergische prikkels zijn prikkels waar iedereen last van kan hebben. De klachten worden veroorzaakt doordat het neusslijmvlies sterk reageert op dit soort prikkels. Hierbij zwelt het neusslijmvlies met als gevolg dat de toegankelijkheid van je neus minder wordt en je neus vaak verstopt raakt.
Wat zijn niet-allergische prikkels?
De boosdoeners bij deze vorm van rhinosinusitis zijn irriterende stoffen die je inademt. Denk aan tabaksrook, bak- en braadluchtjes, parfum, make-up, sprays, verbrandingsgassen, formaldehydegas uit spaanplaat of isolatiemateriaal, de lucht van chloor(water), boenwas, verf, terpentine, schoonmaakmiddelen, benzinedampen, uitlaatgassen van auto’s, drukinkt. Het kunnen ook fijne stofdeeltjes zijn of stuifmeel in de lucht.
Het mag vreemd klinken, maar ook weersomstandigheden als mist, regen, vochtig weer, sterke temperatuurswisselingen of koude lucht kunnen klachten veroorzaken die je kunt relateren aan niet-allergische rhinosinusitis. Mensen die al ergens allergisch voor zijn, zijn vaak ook overgevoelig voor niet-allergische prikkels. In bepaalde families kan een overgevoelig neusslijmvlies veel voorkomen: kwestie van erfelijkheid.
Voor welke niet-allergische prikkels ben je gevoelig?
De oorzaak van een overgevoelig neusslijmvlies is vaak niet bekend. En er bestaan helaas geen onderzoeken waarmee je kan vaststellen voor welke niet-allergische prikkels je precies overgevoelig bent. Je kunt wel een klachtendagboek bijhouden. Daarin schrijf je wanneer de klachten optreden en welke prikkels zich op dat moment in je omgeving voordoen. Vermijd prikkels waarvan je hebt ontdekt dat die voor klachten zorgen. In sommige gevallen kunnen bepaalde medicijnen helpen.
Wat kan ik zelf doen?
- Houd je huis stofvrij
Gevoelig voor stof? Gebruik gladde materialen voor vloer en wanden, want die kun je gemakkelijker stofvrij houden. Gebruik gesloten kasten. Neem meubels af met een vochtige doek of een wisser met stofbindende doekjes. Gebruik zo mogelijk een stofzuiger met een hepafilter.
- Rook niet
Roken, door jezelf of een ander, veroorzaakt meer klachten. De fijnere rookdeeltjes blijven zeker acht uur in de lucht zweven. Alleen ’s avonds roken als de kinderen die klachten hebben naar bed zijn, lost dus niets op. Net als roken onder de afzuigkap. Buiten roken is de enige oplossing.
- Voorkom bak- en braadluchtjes
Bak- en braadluchtjes, en zelfs de geur van kruiden en specerijen kunnen klachten veroorzaken. Ventileer daarom goed en zet de afzuigkap aan. Laat de afzuigkap nog tien minuten na het koken draaien.
- Wees voorzichtig met houtkachels en verbrandingsgassen
De rook van open vuur kan erg prikkelend op je luchtwegen werken. Verbranding produceert bovendien vocht. Bij geisers en gaskachels is een goede afvoer daarom noodzakelijk.
- Laat textiel stomen
Wist je dat textiel, niet alleen kleding maar ook meubelstoffen, vaak is behandeld met een kreukherstellende of vuilafstotende stof? Ook deze kan klachten geven. Tip: laat de kleding stomen voordat je ze gaat dragen.
- Pas op met drukinkt, lijm en verf
Laat een nieuwe krant even opengeslagen liggen voordat je hem gaat lezen. Drukinkt kan vervelende prikkels geven. Voorkom lijm- of verfluchten bij het klussen of schoonmaken
- Vermijd formaldehydegas
Formaldehyde zit verwerkt in veel producten. Het eerste halfjaar kan het vrijkomen in de vorm van formaldehydegas. Dat vrijkomende gas kan klachten veroorzaken. Ventileer daarom voldoende. Formaldehyde zit in meubels, (nieuwe) spaanplaat, isolatiemateriaal, triplex en board, lijmen voor vloerbedekking, hobbylijmen, tabaksrook, schoonmaakmiddelen, shampoos, badschuim en sommige cosmeticaproducten.
- Gebruik de juiste medicijnen
Er bestaan medicijnen die je overgevoeligheid kunnen verminderen. Vraag je arts of dat zinvol voor jou is. Medicijnen zijn er in de vorm van een poeder dat je met een speciaal apparaatje (inhalator) inneemt, of een spray (vloeibaar). Een spray kan zelf een prikkelende werking op je slijmvlies hebben. De poedervorm geniet meestal de voorkeur. De droge poeder prikkelt minder en is bovendien reukloos.