MEER POLLEN, ALLERGIE EN VERSTOPTE NEUZEN

Wat hebben hazelaar, els, berk, kropaar, gestreepte witbol en glanshaver met elkaar gemeen? Samen zorgen deze bomen en grassen ervoor dat de hooikoortskalender bijna het hele jaar gevuld is. De bijbehorende klachten kunnen voor een deel lijken op die van een verkoudheid, maar ook op die van een chronische neusbijholteontsteking en neuspoliepen.

Eén op de acht mensen in Europa heeft hooikoorts en steeds meer mensen hebben last van pollen (stuifmeelkorrels) in de lucht. Pollen zijn namelijk de boosdoeners van de allergieklachten aan de luchtwegen die we hooikoorts noemen. Hooikoorts wordt ook wel allergische rinitis of graspollen- of boompollenallergie genoemd. De meeste pollen verspreiden zich tijdens het voorjaar. De piek van het hooikoorts seizoen is dan ook in het voorjaar te zien. Maar door klimaatverandering staan bomen vroeger in bloei (februari) en een kruid als ambrosia bloeit in Nederland bijvoorbeeld pas in september.

Afweersysteem onder vuur

Ook andere factoren zorgen ervoor dat er meer hooikoorts is dan vroeger: de verstedelijking is er een van. Daardoor krijgen kinderen minder gezonde bacteriën binnen die hun afweer opbouwt. De veranderde voeding is er nog een. We eten steeds meer bewerkt voedsel met een minder gevarieerde bacteriesamenstelling en dat is niet goed voor ons afweersysteem. En luchtvervuiling niet te vergeten: de barrière voor pollen in het neusslijmvlies is gevoeliger en kwetsbaarder geworden door de toename van roetdeeltjes in de lucht.

Klachten en symptomen

De hooikoortsklachten duren tegenwoordig dus langer dan vroeger en meer mensen hebben er last van. Vooral grassen zijn sterk allergeen en zorgen voor klachten als niezen, een loopneus of een verstopte neus, een vol gevoel in je hoofd, benauwdheid en jeukende ogen. Kort gezegd ontstaan de allergische klachten op het moment dat je immuunsysteem een heftige reactie geeft op het inademen van allergenen die in stuifmeelkorrels voorkomen. Bomen en vooral grassen (die groeien overal), maar ook kruiden als bijvoet en klein glaskruid zijn daarvoor verantwoordelijk. Gelukkig reageert niet iedereen allergisch op dezelfde pollen en sommige pollen geven heftiger klachten dan andere.

Hooikoorts of verkoudheid

De klachten bij hooikoorts lijken vaak op een verkoudheid en kunnen daarmee dus gemakkelijk verward worden. Een verstopte neus, loopneus of niezen en een drukkend, vol gevoel in je hoofd: bij deze symptomen denk je in eerste instantie aan een verkoudheid. Maar als je in een korte periode meerdere keren verkouden bent of je verkoudheid blijft maar voorduren, dan kun je ook hooikoorts hebben. Bij hooikoorts heb je vaak jeuk aan je neus en neemt het niezen in de loop van de dag vaak toe en wordt in de avond minder.

Chronische neusbijholteontsteking en neuspoliepen

Het kan ook zijn dat het niet of nauwelijks door je neus kunnen ademhalen, de benauwdheid, het volle gevoel in je hoofd (en het verlies van vooral reuk) op iets anders wijst dan op hooikoorts of een verkoudheid. Daarom zal je huisarts bij aanhoudende klachten je naar een allergoloog of kno-arts doorsturen. Die vraagt om vast te leggen welke klachten je hebt en wanneer, en houdt het oog daarbij gericht op de hooikoortskalender. Ook wordt met behulp van een camera onderzocht of de verstopte neus misschien veroorzaakt wordt door een chronische neusbijholteontsteking (CRS) en/of neuspoliepen (NP). Dat kan namelijk ook, en daarover vind je op deze website heel veel informatie…

MAT-NL-2300458