Wat is allergische rhinosinusitis?

De allergische variant van rhinosinusitis komt veel vaker voor dan de niet-allergische vorm. Zo’n 10 tot 15 procent van volwassenen (en kinderen) in Europa ondervindt er hinder van. Het opvallende is dat er maar weinig mensen aan de bel trekken om hun symptomen onder controle te brengen. Ze hebben simpelweg het gevoel dat de klachten deel uitmaken van hun dagelijks leven. Sommigen hebben redelijk milde klachten, anderen ervaren veel hinder.

Wat gebeurt er bij allergische rhinosinusitis?

De stofjes waar je immuunsysteem op reageert heten allergenen. Bij allergische rhinosinusitis ontstaat er een ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen. De symptomen komen vaak overeen met die van een verkoudheid. Alleen: een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, allergische rhinosinusitis door een allergische reactie. Je immuunsysteem reageert bij een allergische reactie op stofjes waar het normaal gesproken niet of nauwelijks op reageert.

 

Wat zijn de symptomen van allergische rhinosinusitis?

Een loopneus en niezen, of rode ogen. De symptomen van allergische rhinosinusitis lijken op de klachten bij een verkoudheid. Ze kunnen in verschillende mate optreden: bij de een zijn de klachten heftiger dan bij de ander.

 

Welke allergenen zijn de boosdoeners?

Verschillende allergenen kunnen je allergische rhinosinusitis bezorgen. Sommige zijn makkelijker te ontwijken dan andere. Pollen van grassen en bomen, huisstofmijt, huidschilfers van bijvoorbeeld kat, hond of konijn en sporen van schimmels zijn de meest voorkomende allergenen bij deze vorm van rhinosinusitis.

 

Seizoensgebonden of niet?

Bij allergische rhinosinusitis die seizoensgebonden is, ervaar je symptomen tijdens vaste periodes van het jaar. Ze worden bijvoorbeeld bepaald door pollen in de lucht. Heb je het hele jaar door last? Dan worden de klachten vaak veroorzaakt door allergenen zoals huisstofmijt en of huisdieren. Maar let op: in sommige landen kunnen pollen het hele jaar door aanwezig zijn. Dan geldt deze tweedeling niet.

Het klimaat kan ook invloed hebben op het aantal huisstofmijten. En je kunt ook voor meerdere allergenen allergisch zijn. Dan heb je bijna altijd last… en heb je niet zoveel aan deze tweedeling. Vandaar dat er nog een is.

 

Intermitterend of persisterend?

Bij allergische rhinosinusitis die met tussenpozen aanwezig is (intermitterend), heb je last van symptomen tijdens bepaalde tijden van het jaar: minder dan vier dagen per week én minder dan vier weken op een rij. Bij aanhoudende (persisterende) allergische rhinosinusitis heb je klachten voor meer dan vier dagen per week, en meer dan vier weken op een rij. De klachten kunnen mild, matig of ernstig zijn. Afhankelijk daarvan bespreek je in overleg met je arts de mogelijkheden voor je behandeling.

 

Allergietest?

Hoe kom je te weten waardoor je klachten veroorzaakt worden? Op basis van je symptomen en je medische geschiedenis kan je arts de diagnose allergische rhinosinusitis stellen. Is de exacte oorzaak niet duidelijk? Dan kan hij je doorverwijzen voor een allergietest.

 

Welke behandeling bij allergische rhinosinusitis?

Hoe krijg je de klachten van allergische rhinosinusitis onder controle? Eén: vermijd de allergenen die je allergieklachten veroorzaken. Maar… bij hooikoorts bijvoorbeeld zweven de pollen door de lucht. Dat is dus niet eenvoudig. Twee: gebruik medicatie als neussprays en tabletten. Drie: zoek je heil in allergie immunotherapie. Deze zorgt ervoor dat je lichaam op lange termijn minder tot helemaal niet meer reageert op het bewuste allergeen.

Datum van goedkeuring: April 2022 | MAT-NL-2200422