Let’s talk CRS+NP!

20 April is het Chronische Rhinosinusitis (CRS) met neuspoliepen (NP) Awareness Day. Voor het tweede opeenvolgende jaar ondersteunen Sanofi en Regeneron dit wereldwijde event. EUFOREA (het Europese Forum voor onderzoek en voorlichting Allergie en Luchtwegaandoeningen) heeft dit jaar de support van maar liefst 10 non-profit organisaties. Alles om het bewustzijn rond CRS met NP te vergroten: let’s talk CRS+NP!

Wat is eigenlijk CRS met NP?

Chronische rhinosinusitis (CRS) is een chronische neusbijholteontsteking. Je hebt dan continu een verstopte neus, verminderde of helemaal geen reuk en snot dat uit je neus of in je keel loopt. Andere klachten zijn hoofdpijn en/of aangezichtspijn en last van benauwdheid en vermoeidheid. Neuspoliepen (NP) zijn bolvormige zwellingen en uitstulpingen van het neusslijmvlies.

Wat betekent CRS met NP voor de kwaliteit van je leven?

CRS met NP kan ernstige impact hebben, dat zal geen verbazing wekken als je last hebt van bovenstaande klachten. Minder vaak hoor je over hoofdpijn met een vol, drukkend gevoel in het hoofd. Ga je liggen, dan worden de klachten meestal erger. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een aandoening van de neus- en bijholten een negatief effect heeft op de werking van je longen.

Wat veroorzaakt de druk of pijn?

De binnenkant van je neus en neusbijholten bestaat uit een laagje slijmvlies. Het slijmvlies zwelt op wanneer het ontstoken is. Het produceert dan meer slijm/snot. De afvoergangetjes van de neusbijholten naar de neus kunnen dicht komen te zitten door de zwelling, waardoor het slijm zich ophoopt in de neusbijholten. Dat kun je als druk of pijn in je gezicht voelen. Door de zwelling kan je neus zelf ook voor een deel of helemaal verstopt raken. Het gevolg is dat je slecht door je neus kan ademen.

Kun je je reuk blijvend verliezen?

De ontsteking van het slijmvlies is ook slecht nieuws voor de reukzenuw. Boven in je neus zitten namelijk de zenuwuiteinden waarmee je ruikt. Zit je neus verstopt, dan kunnen kleine geurdeeltjes niet meer bij de reukzenuw aankomen en deze prikkelen. Je reuk wordt minder en de reukzenuw kan worden aangetast waardoor je je reuk definitief kan verliezen. Het goede nieuws is: er is zeker iets te doen aan chronische neusklachten. Ga dus naar je huisarts en vraag wat voor jou de beste behandeling is.

Wat gebeurt er tijdens Let’s talk CRS+NP?

Tijdens Chronische Rhinosinusitis (CRS) met neuspoliepen (NP) Awareness Day wordt er onder andere een grote Rediscover Smell-enquête uitgevoerd. Zo’n 6000 personen doen mee om gegevens te verzamelen over de kracht en impact van geur. De landen die deelnemen zijn Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, Italië, Duitsland en Japan.

De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in blogs. Daarin staat onder meer centraal waarom je met je arts in gesprek moet gaan over CRS met NP als je last hebt van chronische neusklachten. Ook worden er video-stories van patiënten gedeeld. Uiteraard zullen de resultaten van de enquête via de bedrijfskanalen van Sanofi en Regeneron verspreid worden en gepost via social media.

Meer over CRS met NP

Wil je meer weten over CRS met NP? Over de invloed op iemands leven, de behandelmethoden en de medische ontwikkelingen, of in contact komen met lotgenoten? Kijk dan ook eens op https://reuksmaakstoornis.nl/

#LetsTalkCRS #rediscoversmell #deverstopteneus #reuksmaakstoornis #hoofdpijn

MAT-NL-2300342