Neus anatomie

Hoe ziet de binnenkant van je neus eruit?

Het inwendige deel van de neus wordt opgedeeld in de neusholte, de neusbijholten en het reukorgaan met de reukzenuw in de voorste schedelgroeve. De inwendige neus is bedekt met slijmvlies.

De neusholte

Direct achter de neusgaten bevindt zich het voorportaal van de neus. Het neustussenschot staat op de middellijn en verdeelt je neus in een linker en rechter neusholte. Het neustussenschot bestaat uit een voorste deel van kraakbeen en een achterste deel van been.

Vooraan in je neusholte zit de neusklep, het nauwste deel van de neus. Achteraan komen de beide neusholten weer samen in de neuskeelholte. In beide neusholten bevinden zich drie neusschelpen. Deze vullen de neus en vergroten het oppervlak van neusslijmvlies, iets wat goed is voor de vocht- en warmtehuishouding. Afhankelijk van de plaats in de neusholte geven anatomische afwijkingen meer of minder gemakkelijk neusverstoppingsklachten.

 

De neusbijholten

De neusbijholten of sinussen zijn met lucht gevulde holten. Ze zitten rond de neusholte en de ogen. Elke sinus is genoemd naar het bot waarin het zich bevindt. Er zijn verschillende sinussen en hun anatomie is heel wisselend, al zijn er wel duidelijke herkenningspunten.

 

Het neusslijmvlies

De neus en neusbijholten zijn voornamelijk bedekt met slijmvlies. Dit slijmvlies bestaat onder andere uit slijmbekercellen die slijm produceren en trilhaarcellen met trilhaartjes. Deze trilhaartjes hebben een specifieke trillingsrichting. Daardoor kan het geproduceerde slijm via de nauwe uitgangen van de bijholten naar je neusholte worden gevoerd. De meeste neusbijholten voeren hun slijm af onder de middelste neusschelp naar het zogenaamde osteomeatale complex, waarna het naar de neus-keelholte wordt afgevoerd.

 

Welke functies heeft de neusholte?

  • De belangrijkste functie van de neusholte is ademhaling. De neusholte verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Daarnaast filtert je neus meer dan 95 procent van de deeltjes van de ingeademde lucht. Door de ingeademde lucht te verwarmen, bevochtigen en filteren, worden je luchtwegen beschermd.
  • Via kleine uitsparingen in de schedelbasis lopen fijne uitlopertjes van de reukzenuw naar het bovenste gedeelte van je neusholte. Geurdeeltjes moeten hoog in je neus aankomen om ze waar te nemen.
  • Het traanvocht dat door je ogen wordt geproduceerd, komt via de traanbuis onderin je neus terecht. Vervolgens wordt het met neusslijm afgevoerd naar de keel. Daar slik je het weg.
  • Je neus speelt een belangrijke rol bij het produceren van bepaalde klanken.

 

Welke functies hebben de neusbijholten?

Wat de echte functie van de neusbijholten is, is nog niet helemaal duidelijk. Wat ze wel doen:

  • Filteren, verwarmen en bevochtigen van de ingeademde lucht.
  • De neusbijholten werken als resonantieruimten voor geluid en versterken zo je stemgeluid.
  • De neusbijholten verminderen het gewicht van de schedel en kunnen schokken absorberen. Ze beschermen daardoor je hersenen en oogkassen.

Datum van goedkeuring: April 2022 | MAT-NL-2200423