Meer aandacht voor verlies van geur

Er zijn veel oorzaken van het hebben van geen geur. De meest voorkomende redenen zijn te wijten aan ziekten van de bovenste luchtwegen of aan sinus-/neusinfecties. Over de gevolgen en de impact van anosmie is helaas nog weinig bekend. Vandaar: Anosmia Awareness Day.

Op Anosmia Awareness Day op 27 februari 2023 vragen wij erkenning voor aandoeningen die een verlies van geur veroorzaken.

Van al onze zintuigen wordt geur misschien wel meer als vanzelfsprekend beschouwd dan elk ander zintuig. Wanneer de symptomen van anosmie langdurig of zelfs levenslang zijn, kun je bijvoorbeeld niet genieten van de smaak van voedsel, de geur van vers gemaaid gras, een kop verse koffie of de geur een baby. Je kunt je reukvermogen ook niet gebruiken als een vroeg waarschuwingssysteem voor gevaar.

Naast het afgenomen genot bij je maaltijden en verminderde eetlust is een slechte of helemaal geen reuk ook gevaarlijk; denk aan het belang van je neus bij gaslekken of brand. Bovendien heeft je reukzintuig een krachtig effect op herinneringen en emoties. De geur van een koekje kan je één klap terug naar je jeugd voeren. Wanneer je dit gevoel verliest, is de impact natuurlijk enorm.

Wil je meer weten over anosmie en chronische neusklachten? Over de invloed op iemands leven, de eventuele behandelmethoden en de medische ontwikkelingen, of in contact komen met lotgenoten?

Kijk dan ook op https://reuksmaakstoornis.nl/