SYMPTOMEN

Chronische rhinosinusitis met neuspoliepen (CRS+NP)

Hoe uit CRS+NP zich?

Constante verkoudheid, pijn, verlies van reuk en smaak, slaapstoornissen: chronische rhinosinusitis met neuspoliepen is een aandoening die verschillende klachten veroorzaakt. Je voelt je vaak zo beperkt dat het dagelijks leven een uitdaging wordt.

Kwaliteit van leven wordt minder

Chronische ontstekingen van de neus en neusbijholten gaan vaak gepaard met een groot verlies aan levenskwaliteit. Slecht slapen, een constant gevoel van ziekte en pijn hebben impact op je geestelijk welzijn. Vaak heb je moeite om je te concentreren en kun je maar in beperkte mate presteren. De ziekte beïnvloedt vaak je stemming en kan relaties of je gezin onder druk zetten. Dit maakt het des te belangrijker om medische hulp te zoeken, zodat je weer vrij kan ademen en met al je zintuigen van het leven genieten.

Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen: niet zo zeldzaam

Chronische ontsteking van de neus en neusbijholten is wereldwijd een van de meest voorkomende chronische ziekten:
11 procent van de Europeanen lijdt aan chronische ontstekingen in de neus en neusbijholten1. (CRS)
20 procent van de patiënten heeft ook last van neuspoliepen2. (CRS+NP)

    Hoe uit een sinus-infectie zich?
    Veel mensen zijn bekend met acute sinusitis (rhinosinusitis): volwassenen hebben gemiddeld twee tot drie infecties van de bovenste luchtwegen per jaar, kinderen zelfs zeven tot tien. De ziekte treedt op, omdat koude ziekteverwekkers zich in de neusholten nestelen. De typische symptomen zijn onder meer een gevoel van druk in het voorhoofd en de kaak, zodat zelfs bukken pijnlijk is.


    Wat is het verschil?
    Een acute sinusinfectie is gemakkelijk te behandelen en verdwijnt meestal relatief snel. Mensen met een chronische sinusinfectie hebben er langer last van. Typische symptomen van chronische ontstekingen in de neus en sinussen zijn onder meer een verstopte neus, loopneus, verminderd reukvermogen en aangezichtspijn. De ziekte is ook merkbaar door zwelling van de slijmvliezen en verhoogde slijmvorming.


    Wanneer wordt het chronisch?
    Chronische ontsteking van de neus en neusbijholten treedt op wanneer de symptomen drie maanden (of langer) aanhouden en niet vanzelf verdwijnen. In tegenstelling tot acute ontstekingen in de neus en neusbijholten kunnen mildere symptomen het moeilijk maken om de chronische ziekte duidelijk te herkennen.


    Waar zit de ontsteking?
    Chronische ontstekingen in de neus en neusbijholten komen vooral vaak voor in de bovenste kaakbijholten en zeefbeencellen. De voorhoofdsinus en de diepgelegen wiggebeensholte worden minder vaak aangetast.


    Hoe ontstaat een ontsteking?
    Een ontsteking ontstaat door een complex samenspel van verschillende factoren waarbij ontregeling van het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Dit kan leiden tot langdurige ontstekingen die ook de slijmvliezen kunnen beschadigen.


    Wat hebben neuspoliepen ermee te maken?
    Sommige patiënten die lijden aan chronische ontsteking van de neus en neusbijholten ontwikkelen ook neuspoliepen.

    Wat betekenen constante verkoudheid en een constant verstopte neus?
    Als je neus continu loopt of verstopt is, word je vaak geconfronteerd met een puzzel. Een verkoudheid? Die verdwijnt meestal na een week of twee. Een allergie? Dan zouden de symptomen meer seizoensgebonden optreden, en niet permanent. Het voortdurende gevoel van ziekte kan je tot wanhoop drijven. Vaak slaap je slecht; je concentratie en prestaties lijden eronder.


    90 procent heeft er last van…
    Een aanhoudende loopneus en een verstopte neus zijn belangrijke kenmerken van chronische ontstekingen in de neus en neusbijholten met neuspoliepen. Ongeveer 90 procent van wie het treft, heeft last van één van deze klachten3.

    Wanneer luidt de diagnose…
    De diagnose chronische rhinosinusitis met neuspoliepen is zeer waarschijnlijk als:
    •    de symptomen langer dan drie maanden aanhouden.
    •    de neus aan beide zijden permanent geblokkeerd is.

    Neusafscheiding
    De neusafscheiding is vaak geel of groen – maar soms ook helder – en kan in de keel terechtkomen (in dit geval wordt er ook wel gesproken van een post nasal drip-syndroom). Pijn in het gezicht of in het oor komt ook vaak voor. Bovendien kunnen een aanhoudende verkoudheid en een verstopte neus leiden tot slaapstoornissen.
     

    Wat is de oorzaak?
    Bij chronische rhinosinusitis met neuspoliepen is een aanhoudende ontsteking van het slijmvlies de oorzaak van een constante loopneus en een verstopte neus (meer daarover lees je hier). De neuspoliepen zelf kunnen ook één of beide neusgaten blokkeren.
     

    Wat betekent verlies van reuk of smaak?
    Wanneer je je reuk- of smaakzin verliest, is dat een zware slag. Als je reukvermogen wordt aangetast, heeft dit ook invloed op je smaakvermogen. Om complexe aroma’s te kunnen herkennen, hebben de hersenen beide zintuigen nodig. Zintuiglijk genieten en welzijn zijn daarom nauw met elkaar verbonden.


    Je reukvermogen als gids in het dagelijks leven
    Ook de vanzelfsprekendheid in het dagelijks leven verdwijnt als de zintuigen verstoord raken: bijvoorbeeld als een walgelijke smaak niet meer waarschuwt voor bedorven voedsel of als je niet meer kunt ruiken dat er iets aanbrandt. Ook persoonlijke relaties kunnen worden aangetast als je iemand plotseling niet meer kunt ruiken.


    Typisch kenmerk…
    Een veranderd reukvermogen is een typisch kenmerk van chronische ontstekingen in de neus en neusbijholten met neuspoliepen. Meer dan 90 procent van diegenen die er last van heeft, meldt deze beperking. Als het reukvermogen verandert, verandert ook het smaakvermogen.
     

    Geurbeperkingen als gevolg van CRS+NP
    Chronische rhinosinusitis met neuspoliepen kan leiden tot:
    •    verlies of vermindering van het vermogen om te ruiken
    •    het verkeerd waarnemen van geuren
    •    het waarnemen van onaangename geuren.

    Wat is de oorzaak?
    Veranderingen in de reukzin komen vooral voor bij patiënten met zogenaamde type2-ontstekingen. De ontregeling van het immuunsysteem leidt daarbij tot permanente ontsteking van de slijmvliezen. Als neuspoliepen ook de neusholtes blokkeren, wordt de ademhaling door de neus ernstig belemmerd. Dit beïnvloedt dan zowel de reukzin als de smaak.
     

    Wat betekenen slaapproblemen voor je dagelijks leven?
    Het is moeilijk om te ademen, je hoofd bonst en je valt niet lekker in slaap. Mensen die lijden aan chronische rhinosinusitis met neuspoliepen ervaren ook dikwijls symptomen als slaapproblemen, die weer samen kunnen gaan met snurken en kortademigheid. Vermoeidheid of een gevoel van duizeligheid kunnen dan het gevolg zijn. Concentratie is moeilijk in het dagelijkse leven; je denken en waarnemen kunnen minder scherp zijn. Psychisch lijd je er ook onder – vaak tot het punt van depressie.


    Feiten over vermoeidheid en slaapproblemen bij CRS+NP patiënten:
    •    ongeveer 45 procent heeft moeite met inslapen
    •    ruim 55 procent slaapt slecht
    •    ongeveer 60 procent wordt ‘s ochtends moe wakker
    •    ruim 50 procent meldt ernstige vermoeidheid.


    Wat is de oorzaak?
    Het is nog niet precies bekend waarom chronische ontstekingen in de neus en sinussen met poliepen tot slaapproblemen leiden. De mogelijke oorzaak zijn de typische symptomen van chronische ontstekingen in de neus en neusbijholten met neuspoliepen. Een verstopte neus, hoofdpijn, aangezichtspijn en een drukgevoel zorgen ervoor dat je ‘s nachts niet kan rusten. Er is ook een verband gevonden tussen de grootte van neuspoliepen en slaapproblemen. Bijwerkingen van medicijnen met corticosteroïden kunnen ook leiden tot slaapproblemen.

    Obstructieve slaap-apneu
    Sommige patiënten hebben ook last van obstructieve slaap-apneu. De spierspanning in de bovenste luchtwegen neemt daarbij zo sterk af dat de luchtwegen door de ontspannen spieren vernauwd worden en de ademhaling enkele seconden wordt onderbroken. Naast vermoeidheid overdag kan dit ook leiden tot schade aan de longen, hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en andere hartspierziekten.
     

Referenties :
1. Beule A. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg 2015; Doc11
2. Hopkins C et al. Rhinology 2021; doi: 10.4193/Rhin20.950
3. Fokkens WJ et al. Rhinology 2020; 58(Suppl S29): 1-464