SYMPTOMEN

Een verstopte neus, altijd verkouden, verminderde of helemaal geen reuk en/of smaak, voortdurend last van benauwdheid… Chronische neusklachten wijzen vaak op chronische neusbijholteontsteking (CRS) en neuspoliepen (NP).

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN NEUSPOLIEPEN (NP)?

Een verstopte neus, altijd verkouden, verminderde of helemaal geen reuk en/of smaak, benauwdheid. Minder vaak hoor je over hoofdpijn met een vol, drukkend gevoel in het hoofd, alsof er kipfilets in zitten. Ga je liggen, dan worden de klachten meestal erger. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een aandoening van de neus- en bijholten een negatief effect heeft op de werking van je longen.

De binnenkant van je neus en neusbijholten bestaat uit een laagje slijmvlies. Het slijmvlies zwelt op wanneer het ontstoken is. Het produceert dan meer slijm/snot. De afvoergangetjes van de neusbijholten naar de neus kunnen dicht komen te zitten door de zwelling, waardoor het slijm zich ophoopt in de neusbijholten. Dat kun je als druk of pijn in je gezicht voelen. Door de zwelling kan je neus zelf ook voor een deel of helemaal verstopt raken. Het gevolg is dat je slecht door je neus kan ademen.

De ontsteking van het slijmvlies is ook slecht nieuws voor de reukzenuw. Boven in je neus zitten namelijk de zenuwuiteinden waarmee je ruikt. Zit je neus verstopt, dan kunnen kleine geurdeeltjes niet meer bij de reukzenuw aankomen en deze prikkelen. Je reuk wordt minder en de reukzenuw kan worden aangetast.

DIAGNOSE

Hoe stelt de KNO-arts de zwellingen en uitstulpingen van het neusslijmvlies vast? Ze kunnen namelijk ook diep verstopt in je neus liggen.

DIAGNOSE NEUSPOLIEPEN (NP)

De KNO-arts doet eerst een algemeen onderzoek, waarbij natuurlijk ook in je neus wordt gekeken. Neuspoliepen – zwellingen en uitstulpingen van het neusslijmvlies – hebben een bleek-grijs uiterlijk. Ze zijn vaak al te zien door de KNO-arts. Ze kunnen ook diep verstopt in de neus liggen. Met behulp van een kleine camera kan de arts ze zichtbaar maken. Dat gebeurt poliklinisch, al dan niet onder plaatselijke verdoving. Van de neusbijholten wordt vaak een CT-scan gemaakt.

Datum van goedkeuring: Oktober 2021 | MAT-NL-2101539