WAT KAN IK ZELF DOEN?

WAT HELPT TEGEN EEN VERSTOPTE NEUS

Je kunt op een makkelijke en natuurlijke manier zelf je neus spoelen met zout water. Maar eerst moet je weten dat het slijmvlies in je neus elke dag bijna een halve liter (!) slijm produceert. Normaal gesproken voeren microscopisch kleine trilhaartjes dat slijm af naar je keel. Is je slijmvlies ontstoken, dan gebeurt het volgende: de productie van slijm neemt toe en de trilhaartjes functioneren minder goed. Hierdoor blijft het slijm in de neus, wat vaak resulteert in korsten: een voedingsbodem voor de groei van bacteriën. De ontsteking kan daardoor weer heftiger worden.

Spoelen met zout water is belangrijk bij de behandeling van chronische neusbijholteontsteking. Door te spoelen maak je neus en neusbijholten schoon. Meestal is twee à drie keer per dag voldoende, afhankelijk van wat je arts zegt.

ZELF SPOELWATER MAKEN

Los een theelepel keukenzout op in 250 ml lauw water. Het water hoeft niet gekookt te worden. Speciaal neusspoelzout in sachets is handig, maar heeft medisch gezien geen voordeel. Met een spoelkannetje of neusdouche, of met een spuit van 20 of 50 ml kun je het spoelwater in je neus brengen.

SPOELEN VAN JE NEUS

Spoel je neus onder de douche, boven de wasbak of de gootsteen. Het is de bedoeling je zachte gehemelte de neus af te laten sluiten, zodat het zoute water niet in je keel loopt. Dat doe je door een G-klank te maken of heel kort steeds de letter K te zeggen. Terwijl je dit doet, druk je de spuit met zout spoelwater langzaam leeg of je laat het neuskannetje leeglopen. Je beide neusholten zijn met elkaar verbonden: het water loopt via je andere neusgat weer naar buiten!

SPOELKANNETJE EN NEUSDOUCHE

Via apotheek, drogist of internet kun je plastic spoelkannetjes of neusdouches kopen. Steriliseer het spoelkannetje of de neusdouche minimaal één keer per week. Dit kan door om te spoelen met kokend water.

MEDICIJNEN EN NEUSSPOELEN

Gebruik je medicijnen in je neus (spray of druppels)? Spoel dan eerst je neus. Wacht een kwartier tot je neus droog is en gebruik dan pas de medicijnen, zo kunnen die het neusslijmvlies goed bereiken.

Datum van goedkeuring: Oktober 2021 | MAT-NL-2101540