Chronische rhinosinusitis (CRS) zonder neuspoliepen (NP)

Chronische rhinosinusitis (CRS) zonder neuspoliepen (NP) is een aandoening die vaker voorkomt dan chronische rhinosinusitis met neuspoliepen.

CRS zonder neuspoliepen

Chronische rhinosinusitis (CRS) is een chronische neusbijholteontsteking. Je hebt dan continu een verstopte neus, verminderde of helemaal geen reuk en snot dat uit je neus of in je keel loopt. Andere klachten zijn hoofdpijn en/of aangezichtspijn en last van vermoeidheid.

Chronische rhinosinusitis (CRS) zonder neuspoliepen (NP) komt vaker voor dan chronische rhinosinusitis met neuspoliepen. Maar… heb je een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies? Dan is de kans dat je neuspoliepen krijgt, groter. Neuspoliepen (NP) zijn goedaardige, bolvormige zwellingen en uitstulpingen van het neusslijmvlies. Deze kunnen een goede afvoer uit de neusbijholten bemoeilijken.

Hoe ziet de behandeling van CRS zonder neuspoliepen eruit?

Heeft je arts vastgesteld dat je geen neuspoliepen hebt, maar wel chronische rhinosinusitis, dan zal hij of zij die vooral behandelen met spoelingen: hoog geconcentreerde zoutoplossingen en antibiotica. Deze moet je in hoge doseringen en meer dan twee weken innemen. Het meeste onderzoek naar de beste behandeling van chronische rhinosinusitis (CRS) is overigens gedaan naar de variant met neuspoliepen (NP).

Datum van goedkeuring: April 2022 | MAT-NL-2200426