NEUSSPRAYS EN NEUSDRUPPELS

Neussprays en neusdruppels zijn vloeibare oplossingen. Er zijn middelen aan toegevoegd die ervoor zorgen dat de vaten in het slijmvlies van je neus samentrekken, zodat je beter kunt ademen als je last hebt van een verstopte neus. Sprays zijn makkelijker in het gebruik, druppels bereiken ook de slijmvliezen die dieper liggen.

Neussprays en neusdruppels zijn er in drie soorten: met zoutoplossing, met xylometazoline en met corticosteroïden. De eerste twee zijn zonder recept bij drogist of apotheek te koop. Neussprays en neusdruppels met corticosteroïden zijn alleen op recept verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.

NEUSSPRAY MET ZOUTOPLOSSING

Heb je last van verkoudheid of een neusbijholteontsteking? De zoutoplossing in deze spray of druppels maken het slijm in je neus dunner. Je kunt daardoor gemakkelijker ademen. Zijn je klachten over, dan kun je stoppen met het gebruik van de neusspray of druppels. Je mag ze langdurig gebruiken.

NEUSSPRAY MET XYLOMETAZOLINE

De zwelling van je neusslijmvliezen vermindert door neusspray of druppels met xylometazoline. Het resultaat is dat je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen. Er komt ook minder druk op je oren te staan als je last hebt van oorpijn. Raadpleeg je huisarts als je vaak last hebt van een bloedneus en je wilt deze middelen gebruiken. Je kunt op elk moment stoppen met deze middelen.

NEUSSPRAY MET CORTICOSTEROïDEN

Corticosteroïden worden gebruikt bij chronische neusbijholteontsteking (CRS), neuspoliepen (NP) en allergische reacties. Ze remmen de ontsteking van je neusslijmvlies. Je brengt de neusspray of -druppels op de slijmvliezen van je neus aan. De corticosteroïden werken lokaal, dus alleen op de plek waar ze aangebracht worden en niet in de rest van je lichaam. Voor een optimale werking moet je deze middelen elke dag gebruiken. Het kan één tot drie weken duren voordat ze werken. Neussprays en neusdruppels met corticosteroïden zijn alleen op recept verkrijgbaar bij je huisarts of apotheek.

BIJWERKINGEN NEUSSPRAY EN NEUSDRUPPELS

Ga je neusspray of neusdruppels gebruiken, dan kun je in het begin een bloedneus krijgen. Meestal gaat het om een druppeltje bloed, dat verdwijnt als je deze middelen wat langer gebruikt. Ongeveer 1 op de 100 patiënten krijgen hoofdpijn en een droge, geïrriteerde neus en keel. Hun reuk en smaak zijn ook slechter. Heel en af en toe zie je overgevoeligheidsreacties met symptomen als een gezwollen gezicht en benauwdheid. Natuurlijk moet je in die gevallen je KNO- of huisarts raadplegen.

Datum van goedkeuring: Oktober 2021 | MAT-NL-2101540